Niklas Rådström får priset till Pär Lagerkvists minne!

Pär Lagerkvist-samfundet gratulerar författaren Niklas Rådström som i år får motta Växjö kommuns litteraturpris till Pär Lagerkvists minne.

Niklas Rådström (f. 1953) är en mångsidig författare, med en stor bredd i sin litterära produktion. Debuten skedde 1975, med diktsamlingen Med tystnad närbesläktade dikter. Genom åren har det sedan blivit mängder av poesi och prosa. Vidare har Rådström arbetat med andra konstformer, inte minst på olika sätt i filmproduktioner. Rådström är också ledamot av Samfundet De Nio, och sedan 2019 professor i kreativt skrivande vid Linnéuniversitetet.

Från juryns motivering: ”Ett rikt och mångfacetterat författarskap med stor spännvidd i tid och rum, utvecklat inte bara i prosa och lyrik utan också på en rad andra konstnärliga områden, och med den ensamma människans längtan efter gemenskap i centrum.”

Juryn består av: Jonas Modig, Majgull Axelsson, Maria Küchen, Hedvig Lagerkvist och Pär Lagerkvistsamfundets Margareta Krig.

Prisutdelningen äger rum på Smålands museum i Växjö den 25 november.

Notera också att Rådström medverkar i årets upplaga av samfundets årsbok, Skilda spår, med en text om både tidlösa och otidsenliga dimensioner i Lagerkvists roman Bödeln.

Mer information om Rådström och priset finns att tillgå via följande länkar:

https://bibliotek.vaxjo.se/-/par-lagerkvistpriset-2023

https://www.mynewsdesk.com/se/vaxjo_kommun/pressreleases/niklas-raadstroem-tilldelas-vaexjoe-kommuns-litteraturpris-till-paer-lagerkvist-minne-2023-3272811